Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Αρνί με κάστανα και μέλι!!! Ένα φανταστικό γιορτινό φαγητό που θα σας δώσουν συγχαρητήρια!!!





Μια από τις συνταγές που έχει γράψει η μαμά μου στο συνταγολόγιό μου και μου έχει αφιερώσει. Τα κάστανα με το μέλι δένουν αρμονικά δίνοντας μια υπέροχη μελωμένη γεύση. Είναι από τα φαγητά που μαγειρεύεται συχνά στο σπίτι μας. Συνδυάζεται με πιλάφι, πατάτες τηγανητές ή πουρέ.

Υλικά:
1,5 κιλό αρνί μπούτι
1 κιλό κάστανα καθαρισμένα, ολόκληρα
4  κουταλιές σ.βούτυρο αγελαδινό σύν 2 κουταλιές σ. λάδι
1 κρεμμύδι τριμμένο
1/2 ποτήρι κρασιού μπράντυ (κονιάκ καλό)
1 κούπα νερό για χύτρα, (2+1/2 -3 για κανονική κατσαρόλα)
2 κουταλιές της σούπας μέλι
αλάτι και πιπέρι

Πως το μαγειρεύουμε:

Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι και το βούτυρο να κάψει και σοτάρουμε το κρέας σε μερίδες. Όταν το ροδίσουμε ελαφρά και από τις δύο πλευρές το βγάζουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ξαναρίχνουμε το αρνί στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το μπράντυ, ανακατώνουμε ελαφρά, αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί και στη συνέχεια προσθέτουμε νερό, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε το φαγητό μας στη χύτρα για 30 λεπτά, (σύμφωνα με τη χύτρα μου), από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα και που χαμηλώνουμε σε ένα βαθμό πριν το τέλος. Η χύτρα σας θα έχει ασφαλώς οδηγίες. Στα 30 λεπτά ξεσκεπάζουμε τη χύτρα, ρίχνουμε τα κάστανα και αφήνουμε να σιγοβράσουν (με ξεσκέπαστη χύτρα) με το αρνί για 15-20 λεπτά. Αν χρειαστεί νερό, ρίχνουμε λίγο καυτό. Πριν κατεβάσουμε το φαγητό μας, περίπου 2 λεπτά, ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα. Προσοχή στο ανακάτεμα, δεν θέλουμε να λιώσουν τα κάστανα. Το φαγητό πρέπει να βγει με ελαφρά υδαρή χυλωμένη σάλτσα. Αυτά ισχύουν για χύτρα.
Εάν μαγειρεύουμε σε κανονική κατσαρόλα τότε αφού σοτάρουμε το κρέας και το κρεμμύδι, ρίχνουμε το μπράντυ, ανακατώνουμε και αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί και συνέχεια ρίχνουμε το νερό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για 30-50 λεπτά, σε θερμοκρασία 1 βαθμό πριν τη μέγιστη. Παρακολουθούμε κατά το βράσιμο τα υγρά του. Όταν δούμε πως "τσιμπιέται" το κρέας ρίχνουμε τα κάστανα και σιγοβράζουμε για ακόμα τουλάχιστον 15-20 λεπτά μέχρι να γίνει το κρέας. Δε πρέπει να έχουν μείνει πολλά υγρά στο τέλος ώστε να ρίξουμε το μέλι και ανακατεύοντας να δεθεί η σάλτσα.
Προσοχή: Τα κάστανα έχουν την τάση να κολλάνε στην κατσαρόλα και να πιάνει το φαγητό. Προσέχουμε συνέχεια το φαγητό μας να έχει τα απαραίτητα υγρά και να βράζει σε μέτρια θερμοκρασία προς το σιγανό.

Σημείωση: Το Μυστικό, πως καθαρίζουμε εύκολα τα κάστανα χωρίς να σπάσουν..




Τα πλένουμε να είναι καθαρά και αφήνουμε να στεγνώσουν. Μετά τα χαράσσουμε σταυρωτά από κάτω, στο ίσιο μέρος και άλλη μια κάθετη χαραξιά στο πλάι στην φαρδιά πλευρά.

Τα βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα σε νερό που βράζει και ρίχνουμε τα χαραγμένα κάστανα. Βράζουμε για 20-25 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ΔΕΝ βγάζουμε τα κάστανα. Για να καθαριστούν πρέπει να είναι ζεστά γι αυτό βγάζουμε 3-4 σε ένα πιάτο, τα ξεφλουδίζουμε αμέσως και μετά βγάζουμε άλλα 3-4 μέχρι να τα καθαρίσουμε όλα. Αυτά που δεν έχουν ανοίξει και δεν καθαρίζονται εύκολα είναι τα χαλασμένα.

Υπάρχουν και έτοιμα καθαρισμένα κάστανα σε αεροστεγή νάυλον σακουλάκια.




4 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχη συνταγή! Μπράβο! Αντί για αρνί τί θα ταίριαζε καλύτερα μοσχαράκι ή χοιρινό;
Θέλουμε κι άλλες, μη μας ξεχνάς!

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Όσες φορές το έχει φτιάξει η μητέρα μου το έχει κάνει με αρνί οπότε δεν έχω δοκιμάσει με άλλα κρέατα. Σκέφτομαι ότι για υποκατάστατο του αρνιού από τη μια το μοσχάρι έχει παρόμοια ζουμερότητα αλλά το χοιρινό είναι αυτό που του ταιριάζει περισσότερο το μέλι. Εγώ θα διάλεγα χοιρινό αλλά ο καθένας φυσικά μπορεί να δοκιμάσει όποια παραλλαγή θέλει.

Αντζελα είπε...

Η συνταγή φαίνεται εύκολη, αλλά μπορεις να μου γράψεις πόση ώρα θέλει στη χύτρα;

Η Μαμά είπε...

Στη δική μου χύτρα το αφήνω 30 λεπτά από τη στιγμή που χαμηλώνω τη θερμοκρασία 1 βαθμό πριν το τέλος. Όταν ξεσκεπάζω τη χύτρα (δεν τη σκεπάζω πάλι), ρίχνω τα κάστανα, δυναμώνω λίγο τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 15-20 περίπου λεπτά, ώσπου να βράσει το κρέας και να χυλώσει η σάλτσα. Επειδή είναι το αγαπημένο μου φαγητό, και το φτιάχνω αρκετά συχνά, έγραψα στη συνταγή κάποιες πρόσθετες λεπτομέρειες, πάνω σε αυτά που είχε γράψει η κόρη μου, πριν αρκετά χρόνια.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές