Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007


Η καλύτερη συνταγή για γιορτινό τραπέζι!!!!






         Αυτή είναι μία από τις σπεσιαλιτέ της μαμάς μου της Χρύσας. Το έχει γράψει κιόλας δίπλα από το όνομα της συνταγής στο συνταγολόγιο που μου έχει δωρίσει για να την εντοπίσω. Οι περισσότεροι που την έχουν δοκιμάσει έχουν ξετρελαθεί. Φροντίζουμε όμως να τη σερβίρουμε σε φίλους μας που γνωρίζουμε ότι είναι ανοικτοί σε γεύσεις γιατί τα δαμάσκηνα και το μέλι σε ένα φαγητό προκαλούν εντύπωση σε όποιον είναι συνηθισμένος σε πιο παραδοσιακά φαγητά. Μερικοί είναι εξ αρχής αρνητικά προκατειλημμένοι, πολλοί όμως είναι δεκτικοί και ξαφνιάζονται ευχάριστα.
         Θυμάμαι μάλιστα και το εξής περιστατικό. Μια φίλη μας η οποία είχε παντρευτεί Ισπανό και μετακόμισε μόνιμα στην Ισπανία, είχε ζητήσει τις συνταγές της μαμάς μου σε φωτοτυπία. Μετά από ένα χρονικό διάστημα την πήρε τηλέφωνο και τη ρώτησε ποια κατά τη γνώμη της ήταν η καλύτερη συνταγή από αυτές που τις είχε δώσει γιατί θα έκανε ένα μεγάλο οικογενειακό τραπέζι και ήθελε να εντυπωσιάσει το σόι του γαμπρού. Αυτή τη συνταγή την είχε μάθει πρόσφατα η μαμά μου και της την πρότεινε αλλά της φάνηκε πολύ ιδιαίτερη και φοβότανε να την σερβίρει. Την καθησύχασε η μητέρα μου, σίγουρη για την επιτυχία και της περιέγραψε από το τηλέφωνο βήμα βήμα τι έπρεπε να κάνει. Πράγματι την επόμενη μέρα μας πήρε τηλέφωνο να μας πει ότι είχε τόσο επιτυχία που ζητάγανε όλοι κι άλλο και λέγανε ότι ήταν το καλύτερο φαγητό που έχουν δοκιμάσει.

Υλικά

  1. 1 1/2 κιλό χοιρινό από σπάλα
  2. 4 κουταλιές φυτικό λίπος και λίγο ελαιόλαδο
  3. 2 κουταλιές σούπας μέλι
  4. 1 κουταλιά σούπας φασκόμηλο κομμένο
  5. 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 4
  6. 3 καρότα κομμένα στα 4
  7. 10 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  8. 1 1/2 κουταλιά σούπας σόγια σος
  9. 3/4 κούπα κρασί λευκό
  10. 1 1/2 ποτήρι κρασιού νερό για τη χύτρα (αν τη φτιάχνεται σε κανονική κατσαρόλα τότε 3 ποτήρια)
  11. αλατοπίπερο τριμμένο
  12. 5-6 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι (προαιρετικό) 

Πως το μαγειρεύουμε

        Κόβουμε το χοιρινό κρέας σε κομμάτια μικρά σαν σπιρτόκουτο. Βάζουμε στην κατσαρόλα το φυτικό λίπος με το λάδι και σοτάρουμε το κρέας. 


Όταν ροδίσει (προσοχή όχι πολύ) ρίχνουμε τις σκελίδες του σκόρδου να σοταρισθεί κι αυτό, μετά το μέλι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού, αλατοπίπερο και σβήνουμε με το κρασί.




Ρίχνουμε το νερό, τα καρότα, τα δαμάσκηνα, τη σόγια σος και το φασκόμηλο (προσοχή όχι περισσότερο) και σκεπάζουμε να βράσουν περίπου 25' λεπτά για χύτρα ή 1 ώρα για κανονική κατσαρόλα. Προτιμώ την κατσαρόλα γι αυτό το φαγητό και σε μεσαία θερμοκρασία. 
Όταν την κατεβάζουμε από τη φωτιά θα πρέπει τα υγρά του φαγητού να είναι περίπου 1 νεροπότηρο. Αφαιρούμε τα υγρά σ' ένα ποτήρι κι αφήνουμε λίγα στην κατσαρόλα. Βγάζουμε τα δαμάσκηνα και τα καρότα, τα ρίχνουμε στο multi ή μπλέντερ μαζί με το μισό ζουμί από το φαγητό που κρατήσαμε και τα χτυπάμε. Αν είναι πολύ πηκτή η σάλτσα ρίχνουμε σιγά σιγά ζουμί από το ποτήρι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Κανονίζουμε η σάλτσα μας να δέσει, να γίνει βελούδινη και όχι υδαρή, αλλά ούτε και πηκτή σαν πουρές. 
Από τη σάλτσα που φτιάξαμε ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας 5-6 κουταλιές προσθέτουμε αν θέλουμε και τους χουρμάδες και βάζουμε την κατσαρόλα σε μεσαία θερμοκρασία και ανακατεύουμε το φαγητό μας. Όταν πάρει βράση, αφήνουμε 3-4 λεπτά για να δέσει το λίγο ζουμί που αφήσαμε στην κατσαρόλα, αλλά και να πάρει περισσότερη γεύση το κρέας μας και μετά αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το φαγητό είναι έτοιμο. 
Βάζουμε τι σάλτσα που χτυπήσαμε στο μπλέντερ σε μπολ ώστε ο καθένας να αποφασίσει πόση ποσότητα θέλει να ρίξει πάνω στο κρέας του και στον πουρέ του. Συνδυάζουμε με πιλάφι ή πουρέ.

14 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, έχω μία ερώτηση: Στα υλικά έχεις δύο φορές κρασί. 3/4 κούπας και μετά λες 3 ποτήρια (ας πούμε για κανονική κατσαρόλα). Πόσο κρασί βάζουμε τελικά στο σβήσιμο και όταν λέμε 3 ποτήρια εννοούμε ποτήρι του κρασιού, σωστά? Θα το εκτιμούσα ιδιαιτέρως αν μου απαντούσες άμεσα γιατί ενθουσιάστηκα με τη συνταγή και θα ήθελα να την κάνω Πρωτοχρονιά. Ευχαριστώ πολύ και χρόνια πολλά!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια! Η συνταγή βγαίνει απίθανη και ακριβώς όπως τη δίνεις! Ούτε λάθη, ούτε εκπλήξεις και έγινε απίστευτο το φαγητό! Όντως γράφεις δύο φορές κρασί αλλά ΠΡΟΦΑΝΩΣ στα τρία ποτήρια εννοείς νερό... Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Διόρθωσα το λάθος μου στο κείμενο αν και κάπως καθυστερημένα.

Ανώνυμος είπε...

Απιστευτη συνταγη και πανευκολη! Ενθουσιαστηκαν ακομα και οι "δυσκολοι" κολλημενοι στις παραδοσιακες γευσεις! Ευχαριστουμε πολυ!

κατερινα μανωλιδου είπε...

Γεια σας! Ποσες μεριδες βγαζει αυτη η ωραια συνταγουλα?
ευχαριστω πολυ

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Η συνταγή είναι για 6-7 άτομα γιατί την μαγειρεύουμε συνήθως για τραπέζι. Αλλά την φτιάχνουμε και για λιγότερα άτομα με την προοπτική ότι θα ζητήσουν κι άλλο ή ότι θα φάνε άλλη μια φορά

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, έχω μία ερώτηση : Όταν λες δαμάσκηνα εννοείς ξερά ;

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Συγγνώμη για την καθυστέρηση και για την παράλειψη. Πράγματι εννοώ ξερά δαμάσκηνα και το είχα λίγο ως δεδομένο, αλλά εδώ στην Αγγλία που είμαι βρίσκω πια και πάρα πολλά φρέσκα δαμάσκηνα. Το διόρθωσα τώρα στο κείμενο ότι εννοούμε ξερά δαμάσκηνα.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή η συνταγή. Με έβγαλε ασπροπρόσωπη σε τραπέζι με φίλους, που τους αρέσουν οι λίγο πιο παράξενες γεύσεις. Συγχαρητήρια!

Κάτε είπε...

καλησπερα κι απο μενα ! μου φαινεται πολυ καλη η συνταγη σου ,αλλα δεν εχω καθολου φασκοληλο. με τι θα μπορουσα να το αντικαταστησω ? ελπιζω να μην χασει ολα την μαγεια του. γενικα τα ντουλαπια μου ειναι ''ενημερωμενα '' γραψε μου πλιζ...

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Δυστυχώς, δε μπορώ να φανταστώ αυτό το φαγητό χωρίς το φασκόμηλο. Αλλά δε νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος φασκόμηλο αποξηραμένο. Εμείς με αποξηραμένο το φτιάχνουμε.

Ανώνυμος είπε...

στην ιδια κατσαρολα που εχουμε το κρεας προσθετουμε το νερο το φασκομηλο κτλ?

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Ναι, ακριβώς, στην ίδια κατσαρόλα τα μαγειρεύουμε όλα μαζί.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές