Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2007

Μια Ναξιώτικη Συνταγή όλο γεύση από τυριά!!!!



Ο "καλόγερος" μοσχάρι είναι παραδοσιακή συνταγή από τη Νάξο την οποία έχουμε επισκεφτεί πολλές φορές. Γιατί λέγεται καλόγερος το μοσχάρι δε ξέρω με σιγουριά να απαντήσω. Στη Νάξο πάντως υπάρχει βουνό και κάστρο "Καλόγερος" οπότε μάλλον πήρε εξαιτίας τους αυτή την ονομασία. Κι ενώ το όνομα προϊδεάζει για ένα λιτό πιάτο δεν είναι καθόλου έτσι. Το αντίθετο, είναι εντυπωσιακό με τόσες στρώσεις και εξαιρετικά νόστιμο. Ιδανικό για την παρουσίαση σε επίσημο τραπέζι.



Υλικά
  • 4 φέτες μοσχάρι κιλότο ή στρογγυλό
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες (φλάσκες)
  • 1 μεγάλη ντομάτα
  • 4 φέτες 1/2 εκ. πάχους φέτα ή ξυνομυζύθρα
  • 4 φέτες 1/2 εκ. πάχους γραβιέρα Νάξου (ή άλλη γραβιέρα ή ένταμ)
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 κουτί ντοματοχυμό
  • ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ελάχιστη κανέλα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Πως το μαγειρεύουμε
Αφαιρούμε τη φλούδα από τις μελιτζάνες, κόβουμε κατά μήκος στα 2, τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε σε ένα στραγγιστό να βγάλουν τα υγρά τους και να ξεπικρίσουν για 1-2 ώρες.
Σοτάρουμε στο λάδι τις φέτες μοσχαριού (κάθε φέτα μια μερίδα), στη συνέχεια το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σβήνουμε με κρασί. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, δάφνη, ντοματοχυμό, λίγο νερό και βράζουμε στη χύτρα 40'-60'  έως ότου μαλακώσει το κρέας. Εάν το μαγειρεύουμε σε κανονική κατσαρόλα βάζουμε περισσότερο νερό και αφήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις στύβουμε ελαφρά να βγάλουν και τα υπόλοιπα υγρά, τις χαράσσουμε ελαφρά χιαστί και τις τηγανίζουμε σε τηγάνι με ελαιόλαδο που έχει κάψει. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις αλατίζουμε λίγο.
Σε ένα ταψί ή πυρέξ τοποθετούμε τα 4 κομμάτια από τις μελιτζάνες, πάνω σε κάθε κομμάτι βάζουμε φέτα τυρί, μερίδα μοσχάρι, 1 στρογγυλή κομμένη ντομάτα πάχους 1/2 εκ. , επάνω τη γραβιέρα και πασπαλίζουμε με ελάχιστη κανέλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Φοβερός ο "καλόγερος"!!!

Μοιράζομαι μαζί σας μια εκπληκτική συνταγή από τη Λιβερία (Αφρική)Μελιτζάνες στιφάδο με προσούτο και ψάρι νόστιμη, πρωτότυπη, λυώνει κυριολεκτικά στο στόμα!!!
Καλά μαγειρέματα!!!

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές