Τάρτα Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα



Αυτή η συνταγή είναι η αγαπημένη της μητέρας μου για να φτιάξει γλυκιά τάρτα. Είχε ξετρελαθεί όταν την δοκίμασε σε μία φίλη της, πρόσθεσε και κάποια δικά της στοιχεία και τώρα τη χρησιμοποιεί και σε άλλες παραλλαγές όπως π.χ. για τη μηλόπιτά της που θα περιγράψω μετά.

Υλικά

  1. 350 γρμ βούτυρο σε πλάκα
  2. 2 κούπες ζάχαρη (300 γρμ)
  3. 2 αυγά ολόκληρα + 2 κρόκους
  4. 1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ
  5. 700 γρμ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  6. 1/2 κιλό μαρμελάδα της αρεσκείας μας

Πως τη φτιάχνουμε

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι αλλά να μη ζεσταθεί πολύ (μπορούμε και στο φούρνο μικροκυμάτων με το κατάλληλο σκεύος). Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο. Ρίχνουμε τα αυγά, συνεχίζουμε να χτυπάμε για λίγο, ρίχνουμε το κονιάκ, το αλεύρι (το έχουμε κοσκινίσει) σιγά σιγά χτυπώντας συνέχεια μέχρι να αρχίσει να γίνεται πηχτή. Κατόπιν ρίχνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι ενώ συγχρόνως πλάθουμε με τα χέρια (όχι πλέον το μίξερ) γυρίζοντας τη ζύμη από τα πλάγια προς το κέντρο. Η ζύμη δε πρέπει να κολλάει πολύ, να γίνει όπως για τα κουλούρια, όχι σφικτή. Την αφήνουμε 15-30 λεπτά να "σταθεί". Κρατάμε 1/3 για λωρίδες τις οποίες τις ετοιμάζουμε σε ένα δίσκο πριν βάλουμε το ταψί στο φούρνο για ψήσιμο.

Στρώνουμε στο ταψί λαδόκολλα την βουτυρώνουμε και την αλευρώνουμε. Στρώνουμε μέσα τη ζύμη και την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15'. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και γρήγορα απλώνουμε πάνω στη ζύμη ένα λεπτό στρώμα πηχτής μαρμελάδας. Τοποθετούμε επάνω σταυρωτά τις λωρίδες που έχουμε έτοιμες από πριν. Βάζουμε πάλι το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 15' - 20'.   Εάν ροδίσουν οι λωρίδες ενδιάμεσα πριν περάσει η καθορισμένη ώρα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Το ταψί το τοποθετούμε στη χαμηλή σχάρα (όχι στον πάτο του φούρνου) για να ψηθεί καλά από κάτω. Τα καλύτερα ταψιά για τάρτες και κέικ είναι τα τεφάλ γιατί ψήνονται σίγουρα πολύ καλά από κάτω οι ζύμες.

7 σχόλια:

confused είπε...

Να τι θα κάνω το Σάββατο :)))

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Κάτσε να γράψω και για τη μηλόπιτα.

Ανώνυμος είπε...

τι θα πη αλευρι που φουσκωνει μονο
του? 550 η για ολες τις χρησεις
κανει?

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Οι συσκευασίες των αλευριών γράφουν επάνω αν φουσκώνουν μόνα τους, π.χ. το φαριναπ ή η φαρίνα από τους μύλους Κρήτης.

Ανώνυμος είπε...

θελω να βαλω 100% βιο υλικα
ιδιως το αλευρι. αυτο που βρισκω
πιο ραφιναρισμενο (οχι ολικης)
λεγεται 550 η για ολες τις χρησεις.
να βαλω λιγη μαγια ψωμιου η μπεικιν παουντερ ?

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Δεν το έχω δοκιμάσει με άλλο τρόπο. Γνωρίζω όμως ότι το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του έχει ήδη ανακατευτεί με διογκωτικές ουσίες όπως μπέικιν πάουντερ, οπότε δοκίμασε να δεις τι αποτέλεσμα θα έχει.

Ανώνυμος είπε...

αν θέλεις να φουσκώσει, βάλε baking powder... η άλλη μαγια δεν κάνει για τέτοια δουλειά... καλή επιτυχία