Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007


Το παστίτσιο είναι η δική μου σπεσιαλιτέ στο σπίτι. Μέχρι και η μητέρα μου παραδέχτηκε ότι εγώ το φτιάχνω καλύτερα και υιοθέτησε τη δική μου συνταγή. Κάποτε το τότε αγόρι της κολλητής μου ήταν τόσο ξετρελαμένο με το παστίτσιο μου που με δελέαζε με διάφορους τρόπους να πάω στο σπίτι τους και να τους το μαγειρέψω. Έλα μου έλεγε και θα παίξουμε επιτραπέζια ή θα πάμε λούνα-παρκ ή θα κάνουμε κάτι άλλο που μου άρεσε αλλά πρώτα θα μας φτιάξεις ένα παστίτσιο. Το μυστικό είναι στη μπεσαμέλ. Δε βάζω αυγά και αντί για γάλα φρέσκο χρησιμοποιώ εβαπορέ.

Υλικά για μεγάλο ταψί

  1. 1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 2 ή 3 (με την ελληνική μέτρηση)
  2. 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (διπλοπερασμένος)
  3. 2 κουτιά ντοματάκια
  4. 2 κρεμμύδια
  5. 150 γρμ κεφαλοτύρι
  6. 2 κουτιά γάλα εβαπορέ
  7. 7-9 κουταλιές αλεύρι
  8. γαλέτα
  9. μοσχοκάρυδο
  10. κανέλα τριμμένη
  11. γαρίφαλο τριμμένο
  12. 4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  13. ελαιόλαδο
  14. 6-7 κουταλιές φυτικό μαγειρικό λίπος (ή βούτυρο)
  15. 1 ποτήρι κρασί λευκό
  16. αλάτι, πιπέρι

Πως το μαγειρεύουμε:
Για τον κιμά ρίχνουμε σε μία πλατιά κατσαρόλα ελαιόλαδο να σκεπάσει ίσα ίσα τον πάτο της. Θέτουμε σε δυνατή θερμοκρασία (2μιση) και όταν κάψει το λάδι ρίχνουμε τα κρεμμύδια τριμμένα (τα βάζω στον πολυκόφτη). Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και έπειτα ρίχνουμε τον κιμά να σοταριστεί κι αυτός από όλες τις μεριές. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε λίγο γαρίφαλο και κανέλα, αλάτι, πιπέρι, τα ντοματάκια, 1 ποτήρι νερό και τον μαϊντανό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία (στην κουζίνα μας το 2) και αφήνουμε να βράσει για 30-45 λεπτά. Φροντίζουμε να μείνει στο τέλος με ελάχιστα υγρά. Αν έχει πολλά υγρά τότε το αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα με ξεσκέπαστη κατσαρόλα και αν έχει λίγα τότε ρίχνουμε 1-3 κουταλιές γαλέτα. Δοκιμάζουμε τον κιμά αν έχει αρκετό αλάτι μήπως χρειαστεί να ρίξουμε κι άλλο (ο κιμάς τραβάει πολύ αλάτι αλλά καλύτερα να σιγουρευτούμε προς το τέλος ότι είναι αρκετό παρά να το κάνουμε αλμυρό από την αρχή). Βγάζουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει λίγο ρίχνουμε 20-30 γρμ κεφαλοτύρι.
Για τα μακαρόνια θέτουμε σε πολύ δυνατή φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό (τα μακαρόνια χρειάζονται χώρο για να μη κολλήσουν μεταξύ τους). Όταν βράσει το νερό ρίχνουμε αλάτι, τα μακαρόνια και ανακατεύουμε. Επειδή το φαγητό θα συνεχίσει να ψήνεται στο φούρνο φροντίζουμε να βγάλουμε τα μακαρόνια λίγο πριν από το χρόνο που αναγράφεται από τη συσκευασία ώστε να "κρατάνε" ακόμα. Τα αδειάζουμε στο τρυπητήρι και ρίχνουμε λίγο κρύο νερό. Βάζουμε στην κατσαρόλα 2 κουταλιές φυτικό λίπος και ρίχνουμε ξανά τα μακαρόνια μέσα ανακατεύοντας να πάει παντού. Βγάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, ρίχνουμε 30-40 γρμ κεφαλοτύρι, ανακατεύουμε και μετά 1/2 κούπα μπεσαμέλ και ανακατεύουμε πάλι (δε πειράζει αν δεν έχουμε φτιάξει ήδη τη μπεσαμέλ, μπορούμε να τα κρατήσουμε μέσα στην κατσαρόλα ή να τα ρίξουμε μέσα στο ταψί και να τα ανακατέψουμε αργότερα με τη μπεσαμέλ).
Για τη μπεσαμέλ βράζουμε ίση ποσότητα νερού που αντιστοιχεί σε 2 κουτιά γάλα εβαπορέ σε ένα κατσαρολάκι ή βραστήρα και ανακατεύουμε μετά με το γάλα ώστε να είναι ζεστό . Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε να λιώσει το φυτικό λίπος (3-4 κουταλιές) και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια με ένα συρμάτινο χτυπητήρι ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα  Αρχίζουμε να ρίχνουμε το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια. Θέλουμε να γίνει η μπεσαμέλ λίγο πηχτή, αλλά όχι πολύ. Αν χρειαστεί βάζουμε και άλλο γάλα ή πασπαλίζουμε αλεύρι με προσοχή ώστε να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ. Ρίχνουμε αλάτι και μοσχοκάρυδο, δοκιμάζουμε αν είναι νόστιμη και ρίχνουμε κι άλλο αλάτι ή μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται. Βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε 30-40 γρμ κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο ταψί αλείφουμε 1-2 κουταλιές φυτικό λίπος και ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα φτιάχνουμε να είναι ομοιόμορφα σε όλα τα σημεία. Ρίχνουμε τον κιμά και στη συνέχεια τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και αν θέλετε λίγη γαλέτα (εμείς το συνηθίζουμε για να μη φουσκώσει) και θέτουμε το ταψί στο φούρνο για 45-60 λεπτά ώσπου να ροδίσει η μπεσαμέλ. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε για τουλάχιστον 15 λεπτά να κρυώσει πριν κόψουμε κομμάτια.

18 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Αμα ειναι τοσο ωραιο, να το δοκιμασω κι εγω...

Ανώνυμος είπε...

Χμ... βλέπω πολλές ομοιότητες με τα παπουτσακια... Οπότε είναι ένας από τους επόμενους στόχους μου!

Ανώνυμος είπε...

πολυ ωραιο.....

Ευτύχης Μπλέτσας είπε...

Ωραία συνταγή! Αφού είναι "της μαμάς" την έβαλα και στην λίστα του pastitsio.gr όπου μπορεί κανείς να βρει μαζεμένες όλες τις συνταγές παστίτσιου στο Internet.

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ Ευτύχη. Κοίταξα και τη σελίδα με τη λίστα, τι ωραία ιδέα!

Ανώνυμος είπε...

2 koytia gala telika h 3??

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Αχ, το διόρθωσα, δύο. Αλλά ας έχουμε και ένα τρίτο καλού καλού.

Ανώνυμος είπε...

s'efxaristw poly tha to dokimasw twra kai tha soy pw avrio entypwseis!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ontos teleia mpesamel. emena den pire toso gala. fantastiko pastotsio eyxaristo poli poy ti moirastikes

xsclean είπε...

Τέλειες συνταγεσ........ ευχαριστώ!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, θέλω να ρωτήσω την μπεσαμελ την χτυπάμε με το χέρι και συρματινο (που δεν θυμάμαι πως το λένε.. :-p) ή είναι καλύτερα με μίξερ? Επίσης από πάνω από την μπεσαμελ (στο στρώσιμο των υλικών) δεν ρίχνουμε λίγο γαλέτα και λίγο τυρακι ή μόνο η δική μου μαμά το κάνει αυτό?

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Χαίρετε, η μαμά μου χτυπάει τη μπεσαμέλ με μίξερ και δεν της σβολιάζει ποτέ, ενώ εγώ με το συρμάτινο και μου σβολιάζει καμιά φορά αλλά δεν το καταλαβαίνεις όταν ψήνεται. Κι εμείς το ίδιο κάνουμε με τη γαλέτα και το τυράκι. Ενώ έχω γράψει τη γαλέτα στα υλικά δεν αναφέρω αυτή την κίνηση στο τέλος και προσπαθούσα τώρα να θυμηθώ γιατί δεν το έχω γράψει. Ίσως γιατί γευστικά δεν έχει τόσο νόημα, από ότι μου έχουν πει βάζεις γαλέτα από πάνω για να μη φουσκώσει. Και που δεν την έχω βάλει καμιά φορά δεν έχει διαφορά. Θα κάτσω τώρα να προσθέσω την επιλογή στο κείμενο.

Martha είπε...

Πολύ ωραία συνταγή και αρέσει σε όσους έχουν δοκιμάσει.
Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα !!! Αποφάσισα για πρώτη φορά στη ζωή μου να φτιάξω παστίτσιο και να αφήσω άφωνη τη μαμά μου και τον γαμπρό μου με την αδερφή μου!!
Η συγκεκριμένη συνταγή μου τράβηξε το ενδιαφέρον λόγω των σχόλιων που διάβασα και το ότι όπως κατάλαβα είναι περιζήτητη...
Το εγχείρημα θα γίνει τη Κυριακή.. Ρωτάω όσους την έχουν φτιάξει , αξίζει το κόπο να προχωρήσω ? είναι όντως τόσο καλή??
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

Ανώνυμος είπε...

poli kalooooooo
exi apisteyti geysi

Unknown είπε...

Καλημερα.θελω να ρωτησω για τη μπεσαμελ.εβαπορε πληρες η λαιτ? Και ποσα γραμμαρια? Τα πολυ μικρα νουνου? Η των 330 γραμμαριων? Ευχαριστω.

Unknown είπε...

Καλημερα.θελω να ρωτησω για τη μπεσαμελ.εβαπορε πληρες η λαιτ? Και ποσα γραμμαρια? Τα πολυ μικρα νουνου? Η των 330 γραμμαριων? Ευχαριστω.

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Το εβαπορε γάλα είναι πλήρες των 330 γραμμαρίων. Εμείς την κάνουμε αρκετά αραιή την μπεσαμέλ, κάποιος που την θέλει πιο πηχτή, μπορεί να βάλει 1μιση γάλα με αντίστοιχο νερό

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές