Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

Το αστείο είναι ότι διάλεξα να γράψω ως πρώτη συνταγή για ένα φαγητό που δε μας έχει μαγειρέψει ποτέ η μητέρα μου. Ίσως γιατί μέχρι κάποια ηλικία δε θα το τρώγαμε, ίσως γιατί το θεωρούσε πολύ μπελαλίδικο και πολύ συνηθισμένο. Έλα μου όμως που κάποιοι το λατρεύουν όπως το αγόρι μου και μου το ζητούσε επίμονα για μήνες. Έτσι αφού δεν είχα άλλη πηγή ανέτρεξα στο internet για να πάρω μια ιδέα. Όπως τι κάνεις στη μελιτζάνα για να μη βγει πικρή. Γενικά όταν κοιτάω συνταγές στο internet δε τις ακολουθώ κατά γράμμα. Διαβάζω πολλές και κοιτάω ποιες μου ταιριάζουν, ποιες μου φαίνονται σωστές, μετά παίρνω κάτι από την κάθε μία και προσθέτω τα δικά μου. Σε αυτή την περίπτωση δηλαδή πρόσθεσα τον κιμά μου και την περίφημη μπεσαμέλ μου (για την οποία πάντα ακούω επαίνους). Το φαγητό βγήκε τέλειο και τώρα το λατρεύω και εγώ. Και ο λόγος που έγραψα πρώτα για αυτή τη συνταγή είναι γιατί το υποσχέθηκα για μεθαύριο πάλι στο αγόρι μου οπότε κάθησα να τη θυμηθώ.


Υλικά:


Για τις μελιτζάνες και το γαρνίρισμα
  1. 4-5 μέτριες μελιτζάνες (1 κιλό φλάσκες, μέτριες)
  2. 2 κούπες αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα (εξαρτάται βέβαια το τηγάνι ή τη φριτέζα)
  3. 1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
  4. 10 λεπτά φετάκια ντομάτας, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι (αυτά είναι προαιρετικά)
  5. Για τον κιμά
  6. 500 γρμ κιμάς (από μοσχάρι)
  7. 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  8. 1/2 κούπα άσπρο κρασί
  9. 1/2 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  10. 1 κούπα ντοματάκια κονσέρβας ή 2 φρέσκες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  11. τριμμένη καννέλα, τριμμένο γαρύφαλο, αλάτι, πιπέρι
  12. 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ:


  1. 1 κουτί γάλα εβαπορέ
  2. 2 κουταλιές φυτικό λίπος
  3. 3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  4. τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι (μπορεί να βάλω και πιπέρι καμιά φορά)


Πως το μαγειρεύουμε:

Πλένουμε και χωρίζουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση. Τις πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι μέσα σε ένα μπολάκι και τις αφήνουμε έτσι έξω από το ψυγείο για 1-2 ώρες (αυτό γίνεται για την πικρίλα). Τις ξεπλένουμε ύστερα και τις σφίγγουμε με τα χέρια μας, να φύγει όλο το νερό. Τηγανίζουμε σε φριτέζα (ή σε τηγάνι βαθύ) να ροδίσουν ελαφρώς. Η θερμοκρασία να είναι μέτρια και να περιμένουμε να ζεσταθεί το λάδι αλλά να μην κάψει και αρχίζει και βγάζει καπνούς. Σκοπός είναι να τηγανιστούν εσωτερικά αρκετά και όχι μόνο εξωτερικά. Χρησιμοποιώ αραβοσιτέλαιο γιατί αυτό το λάδι δε προσθέτει σχεδόν καθόλου μυρωδιά στα τηγανητά. Αν θέλουμε μπορούμε να τις τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο, αλλά θα γίνουν λίγο πιο βαριές στη γεύση (εξαρτάται βέβαια και το ελαιόλαδο, αυτό που χρησιμοποιούμε εμείς είναι δικής μας παραγωγής και είναι πολύ συμπυκνωμένο). Τις βάζουμε στη συνέχεια μέσα σ' ένα πυρέξ σκεύος ή ταψάκι.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε και στη συνέχεια το άσπρο κρασί. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το μαϊντανό, το γαρύφαλο, την κανέλλα, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ώσπου να δέσει η σάλτσα και να πιει αρκετά τα υγρά (περίπου μισή ώρα με 45 λεπτά). Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε τη μισή κούπα κεφαλοτύρι μέσα και ανακατεύουμε.
Για τη μπεσαμέλ ρίχουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα εβαπορέ, άλλο τόσο νερό και το βάζουμε να ζεσταθεί. Το βγάζουμε από τη φωτιά αλλά προσέχουμε να είναι ζεστό όταν θα το ρίξουμε στο αλεύρι. Το γάλα εβαπορέ είναι το μυστικό μου για νόστιμη μπεσαμέλ. Φυσικά θα μπορούσατε να τη φτιάξετε και με φρέσκο γάλα, σε αυτή την περίπτωση δε θα προσθέτατε το νερό. Ζεσταίνουμε το φυτικό λίπος και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο. Ένα συρμάτινο χτυπητήρι είναι χρήσιμο για αυτή την περίπτωση. Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά με προσοχή και ανακατεύουμε συνέχεια με μέτρια ταχύτητα για να μη σβολιάσει. Όσο την αφήνουμε να βράζει τόσο θα πήζει. Προσωπικά μου αρέσει να μην είναι πηχτή αλλά να μπορεί να σταθεί πάνω στα άλλα υλικά. Αν χρειάζεται ρίχνουμε με προσοχή άλλο λίγο αλεύρι αλλά με τρόπο σα να το κοσκινίζουμε από πάνω ή γάλα ζεστό. Όταν πια έχει γίνει σχεδόν όσο πηχτό θέλουμε ρίχνουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Τη δοκιμάζουμε αν μας αρέσει και αν χρειαστεί ρίχνουμε και άλλο αλάτι και μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε και λίγο πιπεράκι.
Πιέζουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στο κέντρο με ένα κουτάλι να σχηματισθεί βαθούλωμα και βάζουμε από 3-4 κουταλιές κιμά στην καθεμία. Στρώνουμε την επιφάνεια και απλώνουμε λίγη μπεσαμέλ με το κουτάλι. Αν θέλουμε τοποθετούμε επάνω σε αυτή ένα φετάκι ντομάτας και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και πιπέρι. Βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους στους 180 βαθμούς Κελσίου, περίπου 1 ώρα, ώστε να ροδίσει η μπεσαμέλ και να στεγνώσουν από τα υγρά οι μελιτζάνες. Σερβίρουμε τα παπουτσάκια ζεστά.

16 σχόλια :

amok είπε...

yam yam....
διαβάζεται νόστιμο...
[.amok.]

Χριστίνα είπε...

Με γεια το blog :)

Δεν σου υπόσχομαι όμως ότι θα πετύχουν οι συνταγές της μαμάς σου αν τις ακολουθήσω εγώ :)

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ, είστε οι πρώτοι σχολιαστές μου. Θα τα μαγειρέψω αύριο και θα σας πω εντυπώσεις.

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Το μαγείρεψα το Σάββατο και ήταν πολύ νόστιμο αλλά όχι τόσο όσο την προηγούμενη φορά. Εντόπισα το πρόβλημα στο ότι δεν είχαν ψηθεί αρκετά οι μελιτζάνες εσωτερικά επειδή είχε κάψει πολύ το λάδι. Διόρθωσα το κείμενο ώστε να επιστήσει κάποιος προσοχή σε αυτό. Έβγαλα και φωτογραφίες που θα τις αναρτήσω κάποια στιγμή.

Ανώνυμος είπε...

το εβαπορε δεν το αραιώνεις με νερό?

Ανώνυμος είπε...

Η εξήγηση για τη συνταγή ήταν καταπληκτική. Έφτιαξα παπουτσάκια εγω! Ποιός εγω??!! Που δεν είχα φτιάξει ποτέ στη ζωή μου κιμά!!! Το αποτέλεσμα ήταν μια χαρά.. η γνώμη 3-4 φίλων ήταν πολυ πολύ θετική! Ευχαριστώ πολύ!!!

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Χαίρομαι που σου πέτυχε Jim.
Με είχαν ρωτήσει νωρίτερα αν αραιώνω το εβαπορέ. Στη συνταγή γράφω ότι το αραιώνω αν και την τελευταία φορά που έφτιαξα μπεσαμέλ δεν το αραίωσα, δεν είχε μεγάλη διαφορά στη γεύση αλλά μου βγήκε λιγότερη η μπεσαμέλ. Θα δοκιμάσω μια φορά και τα δύο μαζί να ελέγξω τη γεύση.

christiana είπε...

μια μικρή παραλλαγή για αυτους που θέλουν πιο ελαφρύ φαγητό είναι να ψήσουν τις μελιτζάνες αντι να τις τηγανίσουν..και αφου κρυώσουν μπορείτε να βγάλετε την πολλή ψύχα απο τις μελιτζάνες και να φτιάξετε λίγη μελιτζανοσαλάτα για συμπλήρωμα...

Ανώνυμος είπε...

http://www.vefashouse.gr/vefashouse/cur_recipe.asp?rdept_id=2&recipe_id=824&flag=1

ΜΗΠΩΣ ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ....

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Όπως είπα στην εισαγωγή του post επειδή δεν ήξερα να φτιάχνω παπουτσάκια ανέτρεξα στο internet και φυσικά θυμάμαι να έχω διαβάσει τη συνταγή της κυρίας Βέφας. Από αυτή πήρα την ιδέα να βάλω τις φετούλες ντομάτας (εμένα μου αρέσει έτσι, σε άλλους δεν αρέσει). Από κει και πέρα όμως να πω την αλήθεια δε βλέπω και πολλές ομοιότητες πέρα από το ότι μιλάμε για το ίδιο φαγητό. Την μπεσαμέλ και τον κιμά τον φτιάχνω με τελείως διαφορετικό τρόπο.

Ανώνυμος είπε...

katapliktika bgikan ta papoutsakia

fxaristw gia thn syntagh

8a ftia3w sigoura k alles syntages

filia...
ruth

Unknown είπε...

Eyxarizto poli ki emena mou vgikan poli omorfa, poli kali perigrafi, kali synexeia

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι πάρα πολύ όταν μου λένε ότι ήταν κατατοπιστική η περιγραφή μου γιατί αυτό προσπαθώ να κάνω.

Ανώνυμος είπε...

k ego tha to kano simera to bradi!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

kalimera..lew na akolou8hsw th syntagh sou kata gramma..apla 8elw mia dieukrinhsh..sto tapsaki h sto pyrex vazoume ka8olou ladi h nero prin fournistoun?

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Χαίρετε, το ταψάκι το έχω απλά στεγνό γιατί οι μελιτζάνες ήδη βγάζουν λάδι από το τηγάνισμα. Ακόμα και αν καμιά φορά τις ψήσω αντί να τις τηγανίσω, θα αλείψω αυτές με λάδι.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές